Special Effects-resa till USA 2019

Lär dig mer om Specialeffekter i Hollywood och Las Vegas!

STTF  (Svenska TeaterTeknikers Förening) i samarbete med Special Effects  inbjuder till en ny studieresa för specialeffektstekniker. Är du verkligt intresserad av specialeffekter? Har du – liksom jag – läst allt om proffsen, sett deras bilder, tittat på bakom-kulisserna-reportagen om hur de riggat effekterna – och önskat att du kunde vara på plats?  Vad sägs då om att följa med på vår specialeffektsresa till Los Angeles och Las Vegas, med planerade bakomkulisserna-besök på Disneyland, Universal Studios, Warner Brothers och många andra företag? Vad sägs om att träffa effektteknikerna, pyroteknikerna, monstermakarna, vapenexperterna och proffsen bakom de allra största showerna i Los Angeles och Las Vegas. Att få möjlighet att känna på monsterslem från skräckfilmer, se kryo-kanoner, testa ”Air Squibs” och se den finurliga utrustningen och lösningarna passande för såväl jätteevent som för små produktioner. Allt detta kommer att ge din egen kreativitet en injektion av uppfinningsrikedom när du kommer hem till Sverige igen.

RESAN

I november 2012 och 2016 reste vi iväg på en resa som visade sig bli så positiv och lyckad, att vi har blivit tillfrågade om att göra ytterligare en tredje resa. Deltagarna från tidigare år hade stor glädje av bakom-kulisserna-besöken, såg ”dödshjulet”, hydrauliska scenerier, små regn-riggar, sköt lösa skott med maskingevär, köpte facklitteratur, träffade stuntmän, besökte magiföreställningar, träffade en osynlig pianist, undersökte hur man riggade en ”magisk matta” för svävning och mötte en mängd människor som ville dela sina hemligheter med oss. Vi lyssnade andlöst på föredrag av dessa proffs om hur de allra största effekterna skapats, men också hur några riggningar gått på tok – varför de misslyckades och hur effekten slutligen löstes. 

Under resan besökte vi också flera synnerligen ovanliga butiker, nästan helt okända utanför USA, som säljer specialutrustning med allt från nibblingstänger till datorprogram. Och ingen av deltagarna kommer väl att glömma det företag som tillverkade ”superhjältedräkter” för de allra största filmerna – med mängder av smarta mekaniska lösningar som jag fortfarande har nytta av – två år efter resan! Och trots att jag är en van pyrotekniker hade jag ingen aning om att Disneyland skjuter sitt fyrverkeri på det sätt som de faktiskt gör!

Nu planerar vi ytterligare en liknande resa under 2019. Vi kan inte lova att vi kommer att besöka exakt samma ställen som sist, men räkna med att bli förbluffad och slagen med häpnad med mängder av bakom-kulissernabesök på nöjesparker, scenshower, rekvisitaföretag och specialeffektsföretag – både små familjeföretag – men vi besöker också de större företagen med dussintals anställda. Se hur man riggar skotträffar i skådespelare, prova mjuka glasskärvor och se hur man tillverkar världens bästa taljor i en liten verkstad i Los Angeles. Räkna med att du kommer att lära dig mycket av de proffs vi möter – men räkna också med att träffa och prata med dina resekamrater under resan! Själv måste jag säga att det bästa med hela resan är att man får nya idéer om vad som är möjligt att göra. Jag kom hem till Sverige igen mycket mer positiv med en känsla av att ”allt är möjligt”, vilket kan vara mycket viktigt om du, liksom jag, har en liten firma där din inkomst är beroende av din kreativitet. Du får dig helt enkelt en ”spark i rumpan” av kreativt tänkande!

Denna tredje resa 2019 är planerad till början av november med 6 dagar i Los Angeles och 5 dagar i Las Vegas. Då kommer vi att besöka de mest populära turistattraktionerna, med exklusiva backstagebesök.

Programmet består av Disneyland och Disney California Adventure Park där vi kommer att vara kvar till sena natten för att se Paint the Night, Disneylands genom tidernas största och mest påkostade parad i Disneys historia med över en miljon LED lampor. Vi kommer att möta skaparna av denna parad och vi får oss en specialvisning och föredrag av Simon Fraser som är teknisk projektledare på Ptarmigan Intergration och som skapat tekniken för denna parad. Vi kommer också att se World of Color, ett vattenskådespel av sällan skådat slag och fyrverkeri, men också besök bakom kulisserna. Det blir också besök på Universal Studios i Burbank där vi får en egen VIP-tur och direkt access till alla attraktionerna. Senare följer ett besök på Warner Bros. där Vicepresident Michael Walbrecht kommer att ta hand om oss och visa oss runt i alla studios och visa oss deras workshops där alla scenbyggen tillverkas. 

Vi hoppas också på ett hemligt besök på Disneys utvecklingsavdelning som jobbar med den senaste tekniken inom multimedia där svenska Dataton är en av leverantörerna som utvecklar detaljer till de allra nyaste attraktionerna.

Vi gör besök hos några av Hollywoods bästa specialeffektsmakare. Det blir en exklusiv föreläsning på svenska eller engelska av en filmveteran som jobbat bakom kulisserna på bland annat Terminator 2, True Lies, Last Action Hero, Stargate och Titanic. Ta del av historier som inte får spridas till allmänheten och ställ specifika frågor om det du alltid undrat över. Deltagarna kommer att ges en lista av filmer som man bör ha sett innan resan.

Andra planerade aktiviteter är besök på Magic Castle i Hollywood där Olov berättar hur han arbetade som tekniker under 1980-talet och reparerade självspelande pianon, spelautomater, skelett i telefonautomater och hur Irma, den osynliga pianisten fungerar.Vi kommer också att gå på minst tre föreställningar av Cirque du Soleil i Las Vegas, med backstagebesök på några av föreställningarna.  

Programmet är preliminärt än så länge och priset är beräknat till 30-35 000 kronor. I priset ingår boende inkl frukost (del i dubbelrum, tillägg för enkelrum), resa till Las Vegas, transporter i Los Angeles och Las Vegas, inträden och teaterbiljetter, kostnader för guider i samband med studiebesöken.

Flyg till och från Los Angeles/Las Vegas, inresetillstånd till USA och måltider (förutom frukost) betalar du själv.

Låter detta spännande? Kontakta undertecknade för att få veta mera!

Jag, Olov, är sedan många år medlem av STTF, svenska delen av OISTAT (Organisation International of Scenographers, Architects and Theatre Technicians). Under 2011 frågade föreningen mig om jag kunde arrangera en resa till Kalifornien för ett 15-tal film- och teatertekniker. Meningen med resan skulle vara att lära gruppen mer om specialeffekter, både inom teater- och filmbranschen. Under perioden då jag arbetade i USA träffade jag många intressanta människor, så tillsammans med min gode vän Anders som numera är amerikansk medborgare med över 20 års erfarenhet av Hollywood, satte vi samman ett 10-dagars program med de mest intressanta och spännande besök vi kunde tänka oss, en blandning av specialeffekter, magi och teknik för att öka kunnandet i Sverige.

Min kollega och gode vän Ulf Nielsen på StageVision planerar resan och arrangerar bokningarna även detta år, så om du önskar anmäla ditt intresse för resan och önskar uppdateringar om datum och resans innehåll, maila Ulf här

För mer information kontakta: Ulf Nielsen, 0705-370 260, (maila Ulf här) eller
Olov Nylander, 070-339 18 01, (maila Olov här)

FAKTA:  Resa under november 2019 till Los Angeles 6 nätter, Las Vegas 5 nätter Pris: ca 30 000:- + tillägg för enkelrum (exklusive resa T/R USA) Anmälan: Definitiv anmälan senast 10 augusti 2019. OBS: Begränsat antal platser. 

Besöken under specialeffektsresan till USA varierar från en gång till en annan. Det beror dels på att gruppen som åker från Sverige varierar i sammansättning och vi försöker att besöka företag som är intressanta för gruppen som helhet. Därför kan det vid ett tillfälle bli fler besök på t.ex. filmstudios, medan det en annan gång blir besök på special effects make-up, eller kanske teatereffekter. Detta betyder att vissa besök kan tillkomma från beskrivningen på denna hemsida eller i broschyren – men vissa kan också falla bort. Vi försöker dock ha blandade slags besök, så att alla får lära sig om sitt favoritområde, men också att man får lära sig nyheter om ämnen man inte behärskar till fullo. Vi har en ovanlig blandning av större special effects som tex utförs på Disney och Universal Studios – som innefattar sådant som vi här i Sverige bara kan drömma om – men också de små smarta effekterna och lösningarna om hur man använder billiga och smarta lösningar för att skapa häftiga effekter i det mindre rummet. Vi tror det är nyttigt för kreativiteten att både tänka STORT och att tänka ”litet”!

VEM HAR NYTTA AV RESAN?

Kreativa, skapande personer i film-, teater- och TV-branschen har störst nytta av denna resa då de bör få massor av idéer till sin egen verksamhet. Vi tror att personer som arbetar som specialeffektsmakare, rekvisitörer, maskörer, ljussättare, pyrotekniker, riggare, trollkarlar, mekanik- och automations-tekniker eller andra med ett intresse för att lära sig mer om praktisk problemlösning för teater-, film- och TV-branschen har särskilt stor glädje att delta i resan.


VEM ORGANISERAR RESAN?

STTF (Svensk TeaterTeknisk Förening) arrangerar resan i samarbete med Special Effects där Olov Nylander arbetat med specialeffekter under flera år i USA. Ulf Nielsen på Stagevision samordnar resan och tar emot intresseanmälningar och kan svara på när nästa resa är planerad. 

OBS

Tidigare resenärer har alla givit resan högsta betyg och flera deltagare har följt med på resan båda gångerna!